Fit chladnička, nebo 10 potravin, které vás udělají zdravějšími

30 května, 2013 0 komentářů Sdílet Vidění:  4256
zdravé jedlo na tanieri

Obsah chladničky má větší vliv na zdraví a léčbu některých onemocnění, jako celá balení léků ve vaší lékárničce. Podívejme se tedy, co by nemělo chybět ve vaší kuchyni.

Losos

Losos je velkým zdrojem srdci prospěšných omega - 3 mastných kyselin. Volně žijící losos má méně živin než losos chovaný v uměle vytvořených podmínkách (v nádržích). Losos obsahuje omega - 3 mastné kyseliny, EPA (kyselina eikosapentaenová) a DHA (kyselina dokosahexaenová), které jsou důležité pro zdravé srdce a snižování hladiny triglyceridů v krvi (rizikový faktor pro kardiovaskulární onemocnění). Snižuje se tak pravděpodobnost náhlého úmrtí a srdečních záchvatů o 50 %.

Dopřejte si uzeného lososa na snídani, nebo jako pochoutku na svačinu . Různé možnosti přípravy lososa na oběd nebo večeři vám pomohou udržet si pestrost stravy . Pokud jste v časové tísni , postačí vám losos v konzervě , jehož velkou výhodou je fakt, že ho nemusíte držet v chladničce a bude stále čerstvý .

Semínka chia

U nás jsou semínka chia poměrně neznámá složka potravy. Semínka pocházejí z Jižní a Střední Ameriky. Botanický název je salvia hispanica a patří do skupiny máty. V dobách Aztéků byla pro své významné účinky používána i jako platidlo. Pěstování chie je náročné na podmínky, protože potřebuje určitou nadmořskou výšku. Chia semínka obsahují snad všechny tělu prospěšné látky. Mají velký podíl rozpustné vlákniny, pětkrát více vápníku než mléko a vysoký obsah omega - 3 a 6 mastných kyselin. Neobsahují cholesterol a pomáhají tak snižovat krevní tlak. Jejich velkou výhodou je, že obsahují hodně vitaminů skupiny B (zejména B17 amygladín), které slouží jako dobrá prevence proti rakovině. I když nejsou tak rozšířené, lze je nalézt v bioobchodoch u lněných semínkách, s nimiž jsou často porovnávány. Jejich použití je jednoduché. Přidejte si je ráno do jogurtu, proteinového nápoje, nebo ovesné kaše.

Maliny a borůvky

Bobulové plody jsou klasikou v našich zahradách. Již před 13 000 lety jejich léčivé účinky využívali Indiáni. Pokud bojujete s vysokým krevním tlakem, dva šálky borůvek denně po dobu 8 týdnů může snížit krevní tlak o 6 procent. Kromě toho mají borůvky i antioxidační efekt, velký obsah bílkovin a mohou uspokojit chuť po sladkostech.

Maliny mají vysoký obsah vlákniny a antioxidantů. Společně s černým rybízem bojují proti poškozování DNA a zmírňují zánět v těle. Dobrou zprávou je, že mražené bobule mají stejné množství živin jako čerstvě nasbírané a jsou dostupné po celý rok.

Kimchi

Kimchi je tradiční korejský pokrm, složený zejména z kysaného zeleniny, především zelí. Obsahuje velké množství probiotik, zejména laktobacilů. Kromě probiotik, prospěšných trávení, může pomoci i procesu hubnutí, zlepšuje hladinu inzulínu a snižuje procento tělesného tuku. Zkuste se zeptat na kimchi ve vaší asijské restauraci nebo si ho připravte podle internetového receptu sami.

Brokolice

Jako děti jsme ji nesnášeli, ale rodiče měli pravdu v tom, abychom ji pěkně snědli. Brokolice má nízký obsah sacharidů a vysoký podíl vlákniny, což z ní činí ideální dietní potravinu. Kromě toho obsahuje látky (indol 3carbitol a siinsolymetán), které bojují proti rakovině, zejména rakovině prsu, prostaty a vaječníků. Výhodou je velká variace možností konzumace.

Špenát

Porce špenátu obsahuje 18 vitamínů a minerálů (například A, C, E, K, magnézium, jód, železo, kyselina šťavelová) a to z něj dělá univerzální zdroj živin. Pokud máte problém s jeho chutí, orientujte se na baby špenát, který má sladší chuť a můžete ho nakrájet i do svého oblíbeného koktejlu.

Tvaroh s živými kulturami

Tvaroh obsahuje hodně kaseinu, bílkoviny, která je základní stavební jednotkou pro svaly. Kromě toho, tvaroh s živými kulturami podporuje zdravé trávení, čištění střev a jako prevence rakoviny tlustého střeva. I když tvaroh neobsahuje velké množství laktózy, pro lidi s intolerancí laktózy je i toto malé množství nebezpečné. Pokud jste alergičtí na laktózu, podíváte se po tvarohu bez laktózy.

Vlašské ořechy

Ořechy obsahují množství antioxidantů srovnatelné jen s množstvím obsažených v ostružinách. Pozor však na fakt, že musí být udržovány v chladu, aby byly co nejvýživnější.

Vejce s omega 3 - mastným kyselinami

Omega - 3 vejce jsou nutričně modernizovány vejce. Zvýšený obsah mastných kyselin v nich je zapříčiněn faktem, že slepice jsou přikrmované krmivem, které obsahují vyšší množství omega - 3 mastných kyselin. Jedno takové vejce obsahuje 150 mg omega - 3 mastných kyselin. Obsah omega - 3 kyselin bývá uveden na obalu vajec. Vejce z volného chovu nemusí vždy nutně obsahovat omega - 3 kyseliny. Zkuste si připravit k snídani omeletu s takových vajec, sýru čedar a rajčat.

Které superpotraviny by podle vás neměly chybět v kuchyni? Podělte se o ně v diskuzi pod článkem, děkujeme!

Ilustrační foto Fotolia.com





Diskuse k článku Fit chladnička, nebo 10 potravin, které vás udělají zdravějšími

komentárov

Powered by Facebook Comments

Podobné články


Diskuse k článku Fit chladnička, nebo 10 potravin, které vás udělají zdravějšími