Jak ovlivňuje čokoláda zdraví člověka

8 ledna, 2013 1 komentář Sdílet Vidění:  5090

Čokoláda je populární potravinou na celém světě a řadí se na druhé místo hned za vanilkou. Po celá staletí byla oceňována pro svou bohatou, hladkou a lahodnou chuť. Milovníky čokolády potěšíme, protože obsahuje množství zdraví prospěšných látek. Hořká čokoláda je nejvíce zdravá, protože má nejvíce kakaové sušiny a ta obsahuje zdraví prospěšné složky.

Hořká čokoláda má vysoký podíl kakaa a také obsahuje antioxidanty chránící srdce a také kyselinu galovú, epikatechin, které příznivě působí proti rakovině. Teobromin v čokoládě působí na tělo jako mírný stimulant. V čokoládě také lze nalézt fenyletylamin, sloučeninu amfetaminu, která přirozeně zlepšuje náladu člověka. Chcete-li účinky čokolády zvýraznit, konzumujte ji opakovaně v malých množstvích.

Význam flavonoidů čokoládě

Ochrana před poškozením buněk

Čokoláda má velké množství flavonoidů, které působí jako antioxidanty. Jejich účinky se snižuje účinek volných radikálů nebo chemikálií, které mohou poškodit buňky v organismu. Pravidelnou konzumací hořké čokolády pomůžete zvýšit přísun flavonoidů do organismu.

Kardiovaskulární zdraví

Flavonoidy v čokoládě mohou také přispět ke zlepšení celkového kardiovaskulárního zdraví. Snižují aktivaci krevních destiček, které mohou snížit riziko vzniku sraženin v krevním řečišti . Flavonoidy také snižují hladinu LDL cholesterolu v krvi a pomáhají při snižování krevního tlaku.

Čokoláda pomáhá fungování mozku

Nedávná studie dělaná na jezuitské univerzitě v Západní Virginii naznačuje, že čokoláda může zlepšit funkci mozku . Po tom, jak účastníci výzkumu snědli čokoládu, zlepšilo se jejich soustředění při řešení problémů a čas, který k vyřešení problému potřebovali.

Čokoláda obsahuje zdraví prospěšné tuky

Ačkoliv čokoláda obsahuje určité množství tuku ve formě kakaového másla, obsahuje i tuky, které mají zdraví prospěšné výhody. Ačkoliv se třetina tuku v kakaovém másle skládá z kyseliny palmitové, která může přispět ke zvýšení hladiny cholesterolu v krvi, avšak až téměř polovina tuku v čokoládě je složena z kyseliny olejové. Tato kyselina je mononenasycených tuk, který také lze nalézt v olivovém oleji. Kyselina olejová je zdraví prospěšná a pomáhá snižovat hladinu LDL špatného cholesterolu a zvyšovat hladinu dobrého cholesterolu v krvi.

Živiny, které najdete v čokoládě:

  • vitamíny B3 , B5, E
  • kyselina listová, betakaroten, biotin
  • jód, vápník, hořčík, měď, železo, fosfor, draslík, mangan, zinek, selen
  • bílkoviny, sacharidy
  • vláknina

 




Diskuse k článku Jak ovlivňuje čokoláda zdraví člověka

komentárov

Powered by Facebook Comments

Podobné články


Diskuse k článku Jak ovlivňuje čokoláda zdraví člověka