Javorový sirup je přírodní sladidlo. Je vyroben vypařováním a zhuštěním surové javorové šťávy, tedy mízy javoru. Javorový sirup má specifickou chuť a svou konzistencí a barvou připomíná řidší med. Javorový sirup chutí připomíná karamel nebo kávu. Javorový sirup má dobré uplatnění v kuchyni na dochucování jídel. Může se použít k oslazení palačinek nebo vaflí a také se může přidat jako sladidlo do pečených koláčů. Mnoho receptů využívá javorový sirup místo použití tradičního bílého cukru a to díky svému nutričnímu složení.
Javorový sirup a makronutrienty
Mezi hlavní složky javorového sirupu patří sacharóza a voda. V menším množství lze v javorovém sirupu najít cukry glukózu a fruktózu. 100 gramů javorového sirupu obsahuje přibližně 260 kalorií, 0,04 gramů bílkovin, 0,06 gramů tuku a 67,04 gramů sacharidů, z čehož má vláknina nulovou hodnotu.
Jaké minerály se nacházejí v javorem sirupu
Javorový sirup je bohatý na minerály zinek a mangan. Zinek je nezbytný pro optimální funkci imunitního systému a mangan je důležitým kofaktorem pro několik enzymů, které jsou nezbytné pro tvorbu energie a na antioxidační procesy v organismu. Nedostatek těchto minerálů má za následek snížený počet bílých krvinek a následné snížení odolnosti imunitního systému.
Javorový sirup versus med
V porovnání s medem má javorový sirup nižší obsah sodíku, díky čemuž je vhodný do nízkosodíkovou stravy. Javorový sirup má až 15 krát více vápníku než med.
Vitamíny nacházející se v javorem sirupu
Kromě minerálů je javorový sirup výborným zdrojem vitamínů. Javorový sirup v sobě ukrývá vitamín B2, B3, B5, B6, B7, kyselinu listovou a vitamín A. Vitamín B3 má za úkol pomáhat při energetickém metabolismu tělních buněk. Vitamín B5 je součástí enzymu, který umožňuje uvolňovat energii z energetických živin. Vitamin B6 je důležitý při přeměně jednoho typu aminokyseliny na jiný typ. Vitamín A je důležitý pro zachování si zdravé kůže a dobrého vidění.
Bio javorový sirup
Přírodní a nijak neupravovaný javorový sirup je organická potravina, jejíž zpracováním nebyla odstraněna žádná nutriční složka a nebyla nahrazena jinou složkou. V některých druzích javorových sirupů, které jsou dostupné v obchodech, lze nalézt benzoany, kyselinu sorbovou, hexametafosfát sodný a celulózovou gumu. Proto, pokud se chcete vyhnout těmto přísadám, vybírejte si raději javorový sirup v bio kvalitě.
Výhody konzumace javorového sirupu
Výzkumníci na Univerzitě Rhode Island našli v javorem sirupu více než 20 látek, které jsou spojovány se zdravím. Mnohé z těchto sloučenin mají antioxidační, anti-rakovinotvorné, anti-diabetické a anti-bakteriální vlastnosti. Javorový sirup je také zdrojem fenolů, jedné skupiny antioxidantů, které mají antioxidační vlastnosti na organismus. Fenoly se nacházejí v javorové míze, z níž je javorový sirup vyráběn.
Diskuse k článku Javorový sirup, jeho nutriční složení a vliv na zdraví
Powered by Facebook Comments