Bramborové chipsy zná asi každý, ale slyšeli jste už o zeleninových chipsech? Zeleninové chipsy jsou vyrobeny z různých druhů zeleniny jako například sladké brambory, petržel, mrkev, řepa, okurka, červená řepa a mnohé další chutné zeleninky. Zeleninové chipsy můžete najít v obchodě, ale také si je můžete vyrobit doma.
Zeleninové chipsy - tuk a kalorie
Jedna porce zeleninových chipsů obsahuje 130 až 160 kalorií. Zeleninové chipsy po snědení potlačí pocit hladu a poskytnou dostatek energie, dokud nenastane čas na další jídlo. Zeleninové chipsy mohou mít vysoký obsah tuku (podle toho, jak jsou připraveny), jedna porce může obsahovat až 10 gramů tuku. Zeleninové chipsy jsou alternativa za syrovou zeleninu, jsou křupavé a výborné jako svačina, pokud se snažíte zhubnout a nemáte po ruce žádnou zeleninu.
Zeleninové chipsy - sacharidy a vláknina
Zeleninové chipsy v jedné porci obsahují 15 až 24 gramů sacharidů. Sacharidy jsou potřebné pro tělo jako zdroj energie. V zeleninových chipsech je i vláknina v množství 3 gramy v jedné porci. Vláknina pomáhá předcházet zácpě a průjmu a udržuje střeva zdravé.
Zeleninové chipsy - bílkoviny
Zeleninové chipsy obsahují pouze 1-2 gramy bílkovin, proto je třeba doplnit jídelníček potraviny bohaté na bílkoviny. K zeleninovým chipsům můžete zvolit omáčku na bázi mléka, zvýšíte tak příjem bílkovin, ale i více tuků a kalorií než je třeba.
Zeleninové chipsy - vitamíny a minerály
Zeleninové chipsy jsou výborným zdrojem vitamínů A a C. Jedna porce zeleninových chipsů obsahuje až 25 % doporučené denní dávky vitamínu A a až 20 % doporučené denní dávky vitamínu C. Z minerálních látek obsahují vápník a železo.
Třeba si však dávat pozor na sodík. Kupované chipsy obsahují až 290 mg sodíku. Limit sodíku v denním příjmu je 1500 mg. Vysoký obsah sodíku v potravě způsobuje riziko mozkové mrtvice a problémy se srdcem.
Ilustrační foto © bit24 - Fotolia.com
Diskuse k článku Jsou zeleninové chipsy zdravé?
Powered by Facebook Comments