Tato vytrvalá rostlina s válcovitým kořenem pochází z jihovýchodní Evropy a prý ho poprvé vypěstovali v klášteře. Lidé si postupně zvykli na specifickou chuť křenu a zařadili ho do své kuchyně. My dnes křen známe zejména jako pikantní přílohu k masovým jídlům, těstovinám, či jako součást hamburgerů . Křen má i významnou roli v boji za zdravějším životem.
Nutriční složení křenu a pozitiva jeho konzumace
Jedna polévková lžíce připraveného křenu obsahuje pouze 7 kalorií a jen 0,1 gramu tuku. Je významným zdrojem vitamínu C, který posiluje imunitu. V jedné porci obsahuje 3,7 mg tohoto vitamínu. Obsahuje i draslík, fosfor, vápník a kyselinu listovou. Je považován za přírodní antibiotikum, protože obsahuje látky působící proti bakteriím způsobující infekce močových cest a ledvin. Hořčičné oleje, které obsahuje křen, usnadňují vykašlávání a zároveň působí močopudně. Křen také obsahuje vlákninu prospěšnou zdravému trávení.
Křen pomáhá v boji s některými druhy rakoviny, protože obsahuje glukosinoláty - látky zvyšující schopnost jater detoxikovat karcinogeny a mohou blokovat růst již existujících nádorů. Glukosinoláty obsahuje i brokolice, ale ne v takovém velkém množství.
Křen a křenová omáčka jsou výborným uvolňovačem ucpaných dutin. Pomáhá zmírnit tlak v dutinách. Pomoci vám může už konzumace jídel z křenu. Pokud si však chcete rychle pomoci, postačí vám zarovnaná čajová lžička strouhaného křenu.
Možné negativa konzumace křenu
Křen může nebezpečně podráždit sliznice nosu, krku, úst, močových cest a trávicího ústrojí. Jeho konzumace může způsobit nucení na zvracení či průjem. Může negativně ovlivnit léčbu poruch štítné žlázy, proto je vhodné poradit se před jeho konzumací s lékařem. Obzvláště opatrní by měli být lidé trpící syndromem dráždivého střeva nebo žaludečními vředy.
Použití křenu v kuchyni
Křenovou omáčku známe snad všichni. Nejzdravější formou je však čerstvý kořen, nastrouhaný nebo nakrájený. Pokud nezvládnete jeho konzumaci za syrova, postačí vám i jako vařená příloha.
Diskuse k článku Křen a jeho pozitiva konzumace
Powered by Facebook Comments