Přibližně 2,5 % dětí mladších 3 let jsou alergičtí na mléko. Téměř všechny děti, u kterých se vyvine potravinová alergie na mléko se vyskytne již v prvním roce jejich života.
Vyhýbejte se potravinám, které obsahují mléko nebo jakoukoliv z těchto složek:
- máslo, máselný tuk, máselný olej
- podmáslí
- kasein
- kasein hydrolyzát
- kaseináty (ve všech formách)
- sýr
- tvaroh
- smetana
- tvaroh
- pudink
- diacetyl
- laktalbumin, laktalbumin fosfát
- laktoferin
- laktóza
- mléko (ve všech formách, včetně kondenzovaného, suchého, kozího mléka a mléčných výrobků od jiných zvířat, mléko s nízkým obsahem tuku, sladový a mléčný tuk, bílkoviny, sušené,)
- mléčné bílkoviny - hydrolyzát
- pudink
- zakysaná smetana
- kyselá mléčná sušina
- syrovátka (ve všech formách)
- syrovátkový hydrolyzát
- jogurt
Mléko se může někdy vyskytovat i v následujících potravinách:
- potraviny s umělou máslovou příchutí
- pečivo
- karamelové bonbóny
- čokoláda
- bakteriální kultury
- lunchmeat, párky v rohlíku, klobásy
- margarín
- nugát
Jídelníček při potravinové alergii na mléko
Snídaně - pomerančový džus obohacený vápníkem, sójové mléko, cereálie, topinka, margarín a plátek šunky
Svačina - nesolené mandle, sušené meruňky
Oběd - kuřecí zeleninová polévka, tuňákový salát, rajče, hlávkový salát, brokolice, krajíc pšeničného chleba, čerstvé ovoce
Svačina - pomeranč
Večeře - grilované hovězí maso, pečený brambor, špenátový salát s olivovým olejem a octem, ovoce
Foto © Nitr - Fotolia.com
Přečtěte si více: Potravinová alergie - alergie na vejce
Diskuse k článku Potravinová alergie – alergie na mléko
Powered by Facebook Comments