Alergie na arašídy se zdá být na vzestupu. U alergických lidí na arašídy mohou vyvolat závažné reakce po konzumaci této plodiny. Závažnost reakcí závisí na tom, jaký citlivý je jedinec a jaké je množství snědených arašídů.
Vyhýbejte se potravinám , které obsahují arašídy nebo jakoukoliv z těchto složek:
- umělé ořechy
- oříšky
- za studena lisovaný nebo extrudovaný arašídový olej
- mleté ořechy
- směs ořechů
- arašídové máslo
- arašídová mouka
- arašídový bílkovinný hydrolyzát
Arašídy se mohou někdy vyskytovat i v následujících potravinách:
- asijská jídla (zejména čínské, indické, indonéské, thajské a vietnamské kuchyni)
- mexická jídla
- pečivo (sušenky)
- sladkosti
- chilli
- marcipán
- nugát
Jídelníček při potravinové alergii na arašídy
Snídaně - chléb, jogurt, broskev, džus
Svačina - sušené meruňky
Oběd - hovězí maso, 2 krajíce chleba, hlávkový salát, rajče, mrkev
Svačina - mléko
Večeře - kuře, španělská rýže, zelený hrášek, hrnek mléka
Foto © Africa Studio - Fotolia.com
Přečtěte si více: Dieta podle krevní skupiny A - neutrální potraviny
Diskuse k článku Potravinová alergie na arašídy
Powered by Facebook Comments