Zdravé jídlo se často mylně spojuje s ne moc lahodnou a nevýraznou chutí. Ne všechno, co je zdravé musí však být nutně bez chuti, případně mdlé a nevýrazné. Pestrost chutí a zároveň zdravou vyváženou stravu najdeme v mnoha světových kuchyních. Nejlepším příkladem jsou japonská a indická kuchyně, kde se pestrost chutí, barev a vjemů dosahuje zejména orientálními kořením, unikátními a čerstvými přírodními surovinami. Pokud bychom si udělali výlet za chutnými a nízkokalorickými specialitami, pravděpodobně bychom navštívili těchto 5 destinací:
Španělsko
Španělé si nedávají jedno hlavní jídlo na večeři, ale volí cestu více chutná a tzv. snacků, které se ve Španělsku označují pod pojmem tapas. Tapas jsou více druhy jídel v menších porcích, které zasytí žaludek, oklamou chuťové pohárky a dopomohou lehkému spánku, protože ve skutečnosti sníme méně, jako bychom si na talíř obvykle naložili.
TIP: Dejte si na večeři jídla a speciality v porcích podobných porcím tapas. Dobrou volbou je restovaná zelenina, pita chléb, kuřecí špízy či celozrnná bageta. Připravíte si tak pestrou a zdravou večeři, na které si pochutná opravdu každý.
Evropa
Evropané stále častěji ochucují své saláty mořskou solí. Na rozdíl od té kuchyňské, není zpracována a uchovává si více přirozených minerálů. I když jsou chuťově stejné, mořská sůl má větší krystalky, takže její potřebujete méně.
TIP: Používejte v kuchyni častěji mořskou sůl. Správné množství nemusí ohrozit vaše zdraví . Proto solte s rozumem .
Střední východ a Indie
Potřebujete snížit příjem sodíku? Nahraďte sůl ve stravě kořením. Navíc některé druhy koření bojují se záněty v těle. Jako základ do svého jídelníčku zařaďte rýži, kuskus, jehněčí a kuřecí maso. Variabilitu si zaručíte přidáním různých typů koření: kmín, koriandr, zázvor, kumin, škumpa, kurkuma a skořice.
TIP: Pohrajte si s kořením. Připravte si vlastní směs koření a použijte ji na dochucení vykostěného kuřecího masa. Smíchejte v misce například skořici, koriandr, Kumin a zázvor. Směsí potřete maso a nechte ho hodinu marinovat. Namarinované maso připravte na grilu. Podle vlastní chuti můžete měnit poměr koření, složení a tak vždy získat novou chuť.
Japonsko
Japonci připravují jídlo nejčastěji v parním bambusovém koši. Je to rychlý a snadný způsob jak udržet v potravě všechny živiny a udržet jídlo lehce stravitelné. Jídlo připravované v páře je zdravé a ponechává přirozenou barvu.
TIP: Vařte na páře (na našem trhu je široká nabídka parních hrnců), případně v bambusových koších. Pokud máte v dosahu asijskou restauraci, zda trh, zeptejte se na bambusové koše. Do dostatečně velkého a širokého hrnce nalijte trochu vody, nebo vývaru a položte na něj bambusový koš. Když voda sevře, vystelte koš brukvovité listy, na které rozmístíte potraviny, které použijete při přípravě večeře. Jídlo, případně suroviny, které vyžadují delší dobu přípravy, umístěte do spodní části.
Afrika a Střední východ
V naší kuchyni je zvykem přijímat škrobové sacharidy až dodatečně, tedy jako přílohu v podobě těstovin nebo rýže. Africká kuchyně používá celozrnné potraviny jako součást hlavního jídla. Například dušené maso s bohatými omáčkami a rýží. Typickým jídlem je salát Tabbouleh, který obsahuje nakrájená rajčata, okurky, petržel, citrónovou šťávu, olivový olej a na páře uvařené pšeničná zrna.
TIP: Vybírejte si zdravější, celozrnné přílohy a potraviny. Přeskočte bílou rýži, brambory, těstoviny a zásobte se quinou, prosem a pohankou. Celozrnná strava udrží pocit sytosti déle a často mají nižší glykemický index (číslo od 0 do 100, které udává, jak dlouho se cukr v jídle vstřebává). Vyzkoušejte si doma připravit pilaf: na pánvi opražte obilovinu na olivovém oleji, přidejte kuřecí maso, zeleninu a zalijte je vývarem. Ke konci můžete k jídlu přidat hrst mandlí nebo rozinek.
Jaké jsou vaše tipy na zdravá jídla, které jste ochutnali na vašich cestách po světě? Podělte se o ně v diskuzi pod článkem, děkujeme!
Ilustrační foto: 123rf.com
Diskuse k článku Poznejte nejzdravější jídla světa
Powered by Facebook Comments