Kivi známe jen velmi okrajově. Je stále podceňovaným zdrojem vitamínů. Pochází z Číny a v současnosti se pěstuje zejména Austrálii, na Novém Zélandu a Kalifornii. Konzumuje se vnitřek plodu bez hnědé chlupaté slupky a neškodné jsou i malé černé jadérka.
Nutriční složení plodu kivi
Kivi je výborným zdrojem vlákniny. Pohár nakrájeného kivi ovoce obsahuje až 5 g vlákniny. Ta nás zasytí, podpoří správné fungování zažívacího systému a pomáhá snižovat hladinu špatného LDL cholesterolu.
Kivi je především vitamínovou bombou, přičemž obsahuje více vitamínu C než pomeranče. Pokud si dáte porci kivi , přijmete téměř 270 % doporučené denní dávky vitamínu C. Céčko je antioxidant, který působí preventivně proti nemocem. Dostatečný příjem vitamínu C je nezbytný pro tvorbu a opravu tkání a cév, chrupavek, šlach a kůže. Také pomáhá chránit před respiračním problémy, které mohou vést k astmatu u dětí. Kivi obsahuje i vitamin K, důležitý pro správné zpracování vitaminu D. Jedna porce obsahuje doporučenou denní dávku vitamínu E a kyseliny listové.
Kivi je zdrojem draslíku, který pomáhá v těle udržet tekutiny a otpimálny poměr ostatních minerálů v organismu člověka. Nízká hladina draslíku vede k tělesné slabosti, cévní příhodě a nepravidelnému srdečnímu rytmu. Jeden pohár kivi obsahuje více draslíku než banán.
Velkou výhodou kovi je její nízkokalorický obsah. Jedno středně velké ovoce obsahuje 46 kalorií, které z něj činí ideální dietní ovoce a doplněk dietních jídelníčků. Nejlépe můžete využít potenciál tohoto ovoce tak, že ho přidáte do svých oblíbených snídaňových cereálií, nebo jako koktejl z lístky máty a jahodami.
Využití kivi v kuchyni
Kivi je výborné i v sušené podobě, kdy se uchovávají prospěšné látky mnohem více než při mražení. Kivi je vhodné ke grilování jako příloha k masovým specialitám. Klasickou verzí jsou ovocné saláty a koktejly, případně nízkokalorická zmrzlina.
V letních měsících vám určitě dobře padne sorbet z kivi nebo osvěžující exotický ovocný salát.
Ilustrační foto: Fotolia.com
Diskuse k článku Proč je kivi takové zdravé?
Powered by Facebook Comments