Redukční dieta je vhodná pro lidi, kteří chtějí snížit svou tělesnou hmotnost. Redukční dieta je také vhodná pro diabetiky či pro lidi, kteří mají nadměrnou hmotnost a mají jiné onemocnění. Při redukční dietě je důležité upravit jídelníček a vyhýbat se zakázaným potravinám, aby byla dieta účinná. Vhodné potraviny při redukční dietě a pro lepší hubnutí třeba do jídelníčku zařadit v co největším množství.
Povolené potraviny při redukční dietě
ovoce - při redukční dietě jsou povoleny všechny druhy ovoce, mohou se podávat i dia kompoty, ovoce podáváme hlavně čerstvé. Do jídelníčku zařazujeme hlavně jablka, grepy, citrony, pomeranče, mandarinky, meruňky, broskve, švestky, kivi, rybíz, maliny, jahody, třešně, višně
zelenina - ze zeleniny jsou při redukční dietě povoleny všechny druhy zeleniny, sterilizované i mražené. Do jídelníčku zařazujeme mrkev, celer, petržel, kedluben, květák, špenát, dýni, zelí, kapusta, hlávkový salát, česnek, cibuli, křen, fazolky, hrášek, brokolici, lilky, cuketu, patizon, okurky, papriku, rajčata, zelí, čínské zelí
polévky - jen čistý zeleninový nebo masový vývar
maso - libové druhy masa (libové hovězí, vepřové, telecí), kuře, krůta, králík, holub, ryby (losos, treska, filé, pstruh, štika), zvěřina. Z masných výrobků zařazujeme do jídelníčku: šunka, dietní salám, šunková salám, uzené kotlety, jemné párky, drůbeží speciality
přílohy - poměrně malý energetický obsah mají brambory (vařené, dušené, vařené ve slupce, bramborová kaše), těstoviny, dušená rýže, tarhoňa, noky, Slovenská rýže, kynutá a bramborový knedlík. Přílohu podáváme v poloviční dávce a knedlík maximálně 2 ks.
mléko a mléčné výrobky - nízkotučný sýr, tvaroky, jogurt, nízkotučné mléko a mléčné výrobky, acidofilní mléko, kefír, mléčná hrudka
bezmasá jídla a moučníky - bezmasá jídla podáváme hlavně zeleninové, např. zeleninové rizoto, houbové rizoto, plněná zelenina (rajčata, kedlubny, cuketa, brambory), zapékaná brokolice, květák, gratinovaná chřest, dále karbanátky (zelný, zeleninový, brokolicový). Moučníky sladíme výhradně umělými sladidly, ale nejlepší je jejich nahrazovat ovocem, kompotem nebo ovocnými saláty.
omáčky a zahuštěné omáčky - při redukční dietě podáváme omezeně, vzácně se může jen rajčatová a křenová omáčka a bramborový prívarok
nápoje - minerální vody, bylinkové čaje, ovocné čaje (slazené umělými sladidly), dia kakao, dia bílá káva, dia švédský čaj, mléko, dia káva nescafé, turecká káva, občas 2dl suchého vína, občas 5cl alkoholu
koření - z koření při redukční dietě používáme hlavně jemné koření, čerstvé bylinky, cibuli a česnek
Ilustrační foto © Africa Studio - Fotolia.com
Diskuse k článku Redukční dieta – jídelníček a povolené potraviny
Powered by Facebook Comments