Škodí více aspartam nebo sacharin?

30 srpna, 2013 0 komentářů Sdílet Vidění:  3784
aspartám alebo sacharín

Ten, kdo chce žít zdravě a neví se zároveň zbavit chuti na sladké, má mnoho možností výběru náhradních sladidel. Sladidla mají většinou nízký nebo žádný obsah nežádoucích kalorií. Aspartam a sacharin jsou nejčastěji požívány sladidla. Přislazovat si s nimi kávu, čaj, ale najdeme je i v jiných potravinách a nápojích.

Sacharin (E 954)

Sacharin byl poprvé použit v roce 1879. Velké popularitě se těšil během 1. a 2. světové války. Oblíbenost začala upadat v sedmdesátých letech, kdy se objevily důkazy o jeho nežádoucích účincích a dokonce o jeho přímé souvislosti s rakovinou. Toto tvrzení se však objasnilo později, kdy bylo zjištěno, že způsobuje rakovinu jen u potkanů ​​a laboratorních myší.

Aspartam (E 951)

Jako potravinové sladidlo byl aspartam poprvé představen v roce 1981. Některé studie poukázaly možnou souvislost mezi konzumací aspartamu a některými druhy rakoviny (leukémie, rakovina mozku, lymfomů). S jistotou to však žádný výzkum neprokázal.

Obezita

Někteří konzumenti se vyhýbají umělým sladidlům, protože se bojí zvýšeného rizika obezity spojeného s konzumací nápojů a jídel slazených umělými sladidly. Lidem s nadváhou a obézním lidem se doporučuje právě klasický cukr a med zaměnit za umělé sladidlo, ať už aspartam nebo sacharin. Samozřejmě, zvýšená spotřeba umělého sladidla, podobně jako cukru, může vést k obezitě, ale přímá souvislost prokázána dosud nebyla.

Ilustrační foto: 123rf.com

Přečtěte si více: Je aspartam zdraví škodlivý?


Značky: obezita


Diskuse k článku Škodí více aspartam nebo sacharin?

komentárov

Powered by Facebook Comments

Podobné články


Diskuse k článku Škodí více aspartam nebo sacharin?