Sója patří mezi nejzdravější luštěniny. Pochází z Číny, kde se již od nepaměti využívala na výživu lidstva. Sója má pro své specifické složení význam v různých dietách. Využívá se při celiakii, při nesnášenlivosti laktózy a jako náhrada při nesnášenlivosti bílkovin kravského mléka. Také je vhodná pro diabetiky, protože má nízký obsah sacharidů.
Sója má mimořádné postavení mezi ostatními luštěninami z několika důvodů. V porovnání s jinými luštěninami je sója zdrojem všech bílkovin, díky čemuž konkuruje vejcím či masu. Sójový olej obsahuje až 60 % nenasycených mastných kyselin. Sója má vysoký obsah bílkovin a vysoký obsah lecitinu, který podporuje činnost mozku . V sóji také můžeme najít izoflavon, je to druh rostlinného estrogenu, který vyrovnává hladinu estrogenu v těle . Izoflavon příznivě ovlivňuje i hustotu kostí, čímž chrání před osteoporózou.
Spotřeba sóji a sójových výrobků ve světě neustále narůstá. Je tomu tak kvůli několika faktorům. S narůstajícími cenami masa ve světě sahají lidé po levnějších možnostech příjmu plnohodnotných bílkovin. Bílkoviny z luštěnin jsou levnější a jejich vhodnou kombinací dodáte tělu potřebné množství bílkovin. Sója je dobře stravitelná a nemusíte ji speciální doma skladovat. Je vhodnou potravinou pro přípravu rychlých a chutných pokrmů.
Na sóji si můžete pochutnávat v různých podobách, jako tofu, tamari, miso, shoyu, edamame, tempeh co sójové mléko.
Sója obsahuje množství minerálních látek a vitamínů.
Minerální látky: P, K, Fe, Ca, Cu, Mg, Mn, Na, Co, Mo, Ni
Vitaminy: vitaminy skupiny B, vitamin A, D a E
Ilustrační foto © Vasilius - Fotolia.com
Diskuse k článku Sója, zdravá volba v jídelníčku
Powered by Facebook Comments