Nikl je stopový prvek, který:
- má vliv na množství železa, které tělo absorbuje z potravin
- je důležitý pro červené krvinky
Zdroje niklu
Vyskytuje se běžně v životním prostředí.
Zdroje niklu v potravinách:
- čočka
- oves
- ořechy
Co se stane, když užijete příliš mnoho niklu
Alergie na nikl
Kontaktem pokožky se zvýšeným množstvím niklu vznikají kožní vyrážky.
Obvykle je to způsobeno tím, když je nikl obsažený ve špercích a mincích. Alergie může vzniknout také konzumací potravin obsahujících nikl a může způsobit zarudnutí.
Pokud jste alergičtí na nikl, nebo si myslíte, že jste alergičtí na nikl, vyhýbejte se niklovým doplňkem výživy. Nikl, který se přirozeně vyskytuje v potravinách by neměl způsobit žádnou reakci.
Ilustrační foto © lapas77 - Fotolia.com
Přečtěte si více: Důležité minerály - draslík , sodík
Diskuse k článku Nikl
Powered by Facebook Comments