Při léčbě rakoviny je velmi důležité upravit jídelníček. Nakolik se zvyšují energetické požadavky na organismus v procesu bojování proti této zákeřné nemoci, musíme dbát i na to, co sníme.
Velmi důležité složky jídelníčku nemocného jsou hlavně ve formě antioxidantů. Antioxidanty detoxikují cizorodé látky, ochraňují nukleové kyseliny před karcinogeny a před ničivým účinkům volných kyslíkových radikálů.
Dále je třeba dbát na zvýšený příjem vitaminů A, C, E, D a kyseliny listové, které jsou také velmi užitečné.
Preventivní protinádorový účinek pro organismus zajišťují stopové prvky selen a zinek. Selen a zinek sí nenahraditelné pro optimální funkci imunitních ochranných systémů těla.
Velmi důležitou roli v procesu ochrany organismu před rakovinnými buňkami splňují následující složky potravin: vláknina (hlavně nerozpustná), betakaroten, flavonoidy, polyfenoly, n - 3 a n - 9 nenasycené mastné kyseliny, esenciální aminokyseliny a proteiny .
Ilustrační foto © slavomir pancevac - Fotolia.com
Diskuse k článku Stravování při rakovině
Powered by Facebook Comments