Vápník

20 března, 2012 0 komentářů Sdílet Vidění:  2591
zdroje vápniku - mliečne výrobky

Vápník nebo jiným názvem kalcium patří minerální prvky, které jsou nezbytné pro člověka. Vápník má řadu zdraví prospěšných účinků.

Účinky vápníku

  • pomáhá budovat silné kosti a zuby
  • reguluje svalové kontrakce, včetně srdečního tepu
  • zajišťuje obvykle vznik krevní sraženiny
  • Nedostatek vápníku může vést k onemocnění zvaného křivice.

Zdroje vápníku

Dobrými zdroji vápníku jsou:

  • mléko, sýry a další mléčné výrobky kromě másla
  • zelená listová zelenina, jako je brokolice, zelí, ibišek, ale ne špenát
  • sojové boby, hrách a fazole
  • tofu
  • sójové nápoje s přídavkem vápníku
  • ořechy, mandle
  • ryby, kde se jedí i kosti, jako jsou např. sardinky

Kolik vápníku potřebujeme

Dospělí potřebují 700mg vápníku denně.

Co se stane, když užijete příliš mnoho vápníku

Lidé, kteří užívají vysoké dávky vápníku mohou mít bolesti břicha a vyskytuje se i průjem.

Měli bychom jíst dostatek vápníku v pestré a vyvážené stravě. Pokud budete užívat vápníkové doplňky, neužívejte jich příliš mnoho.

Ilustrační foto © Lilyana Vynogradova - Fotolia.com

Přečtěte si více: Železo



Diskuse k článku Vápník

komentárov

Powered by Facebook Comments

Podobné články


Diskuse k článku Vápník