Vláknina
Vláknina je důležitou součástí stravy a obvykle pochází z rostlinných potravin , jako je ovoce, zelenina a obiloviny. Přidání vlákniny do jídelníčku má mnoho výhod. Mezi hlavní výhody konzumace vlákniny patří snižování hladiny cholesterolu v krvi, podpora dobrého trávení a podpora při hubnutí. Vláknina může také snížit riziko vzniku některých druhů rakoviny.
Vláknina a zdravé trávení
Vláknina je polysacharid, který prochází trávicím traktem beze změny. Působí jako kartáč, který čistí střeva. Nevstřebává se a proto má pro organismus nulovou energetickou hodnotu. Proto, pokud trpíte zácpou, přidávání vlákniny do stravy vám může pomoci. Vyprazdňování bude pravidelněji a častěji a vláknina zabrání namáhání při defekaci.
Druhy vlákniny
Existují 2 druhy vlákniny: rozpustná a nerozpustná.
Nerozpustná vláknina podporuje pohyb materiálu trávicím traktem a zvyšuje objem stolice a je důležitá při problémech se zácpou nebo při nepravidelné stolici.
Rozpustná vláknina se rozpouští ve vodě a vytváří gel. Tento typ vlákniny může pomoci při léčbě průjmu.
Účinky vlákniny
Zvýšení množství vlákniny ve stravě může pomoci kontrolovat množství cholesterolu a cukru v krvi. Rozpustná vláknina, která se nachází v ovoci av některých druzích zeleniny, brání vstřebávání cholesterolu ve střevech a tak pomáhá snížit množství cholesterolu v krvi. Rozpustná vláknina zpomaluje rozklad a vstřebávání jednoduchých sacharidů, což pomáhá udržovat hladinu cukru v krvi na nízké úrovni.
Hubnutí s vlákninou
Nakolik vláknina nemůže být absorbována střevy, nedodává tělu žádné kalorie. Vláknina, zejména ta rozpustná, zabírá místo v žaludku, proto máte po jejím snědení pocit plnosti delší dobu. Právě tento fakt vám pomůže méně jíst, což je důležitou součástí při zdravém hubnutí. I když vláknina sama o sobě nezpůsobí významné hubnutí, může usnadnit změnu v životním stylu, který přichází právě při hubnutí a zbavování se tělesného tuku.
Rakovina versus vláknina
Rakovina tlustého střeva je hlavním typem rakoviny mužů i žen. Strava s vysokým obsahem vlákniny je spojena s prevencí vzniku rakoviny tlustého střeva. Avšak samotná vláknina nezabraňuje vzniku rakovině tlustého střeva.
Foto © Natika - Fotolia.com
Diskuse k článku Vláknina a její pozitivní účinky na tělo
Powered by Facebook Comments