Potraviny s vysokým obsahem vlákniny
Strava bohatá na vlákninu normalizuje vyprazdňování, snižuje hladinu cholesterolu v krvi, reguluje hladinu krevního cukru a pomáhá při hubnutí. Zvyšování dávek vlákniny třeba postupně, protože náhlý velký příjem vlákniny může vést k nadýmání, plynatosti, křečím a zácpě. Pokud chcete zařadit potraviny s vysokým obsahem vlákniny do svého jídelníčku, musíte tak učinit pozvolna v průběhu několika týdnů a musíte pít hodně vody, abyste se vyhnuli nežádoucím účinkům.
Celozrnné výrobky
Celá zrna a celozrnné výrobky jsou vynikajícím zdrojem vlákniny. Polovina šálku obilných otrub poskytuje až 12,5 g vlákniny. Dalšími výbornými zdroji vlákniny jsou hnědá rýže, ovesné vločky, ječmen a další. Nahraďte těmito potravinami bílé pečivo, těstoviny, rýži a další potraviny, které jsou vyrobeny z rafinované bílé mouky a získáte tak mnohem více zdraví prospěšné vlákniny.
Ovoce a zelenina
Ovoce a zelenina jsou také bohatým zdrojem vlákniny. Výhodou je, že kromě vlákniny obsahují málo kalorií, takže se nemusíte bát, že byste při konzumaci těchto potravin přibrali. Chcete-li přijmout z ovoce a zeleniny co nejvíce vlákniny, nečistěte si ovoce nebo zeleninu, neboť odstranění kůže, například z jablek snižuje obsah vlákniny.
Ve kterém ovoci najdete nejvíce vlákniny? Jeden šálek artyčoku obsahuje až 14,4 g vlákniny, což představuje více než jednu třetinu doporučené denně dávky vlákniny. Hodně vlákniny je v jablkách, hruškách, švestkách, bobulového ovoce, růžičkové kely či špenátu.
Luštěniny, ořechy a semena
Luštěniny a ořechy jsou potraviny s nejvyšším obsahem vlákniny. Jeden šálek vařených fazolí obsahuje více než 19 g vlákniny. Dobrým zdrojem je i čočka, hrách, fazole az ořechů pistácie, mandle a arašídy.
Náš tip: Posypte si lněnými, hořčičnými nebo sezamovými semínky salát nebo polévku. Je to jednoduchý způsob, jak zvýšit svůj denní příjem vlákniny.
Foto © baibaz - Fotolia.com
Diskuse k článku Vláknina v potravinách
Powered by Facebook Comments