Zásady stravování při cukrovce

3 ledna, 2012 0 komentářů Sdílet Vidění:  5367
stravovanie pri cukrovke

Diabetes mellitus neboli cukrovka je chronické onemocnění, které je trvalé a při kterém se zvyšuje hladinu krevního cukru. Při cukrovce je důležité dodržovat vhodnou dietu, jelikož při neléčené nebo nedostatečně léčené cukrovce vznikají komplikace, které mohou závažně ovlivnit život pacienta.

Jídelníček cukrovkáře

Trpíte cukrovkou a nevíte se zorientovat, co a v jakém poměru byste měli konzumovat? Přečtěte si následujících 13 bodů, které vám pomohou upravit stravování při cukrovce a sestavit přehlednější váš jídelníček při cukrovce.

  • celodenní příjem energie by měl být přiměřený, aby se hmotnost pohybovala podle BMI v hodnotách 20-25 kg/m2
  • příjem kuchyňské soli se pohybuje do 5-7 g denně
  • příjem vlákniny by měl být minimálně 30-40 g denně
  • příjem cholesterolu má být maximálně 200-300 mg denně
  • sacharidy tvoří z celodenního příjmu potravy 55-60 %, tuky do 30 % a bílkoviny 15-20 %
  • důležitý příjem z tuků je ve formě omega - 3 mastných kyselin, omezují se saturované mastné kyseliny
  • alkohol se může denně vypít maximálně 10-20 g
  • velmi důležitý je dostatečný příjem vitamínů, antioxidantů a minerálních látek a to zejména selen, mangan, vitamíny A, C, E, betakaroten
  • potrava se rozděluje do 5-6 jídel denně
  • diabetik se musí orientovat v základním složení potravin, musí znát jednotlivé složení potravin, jaký je v nich obsah cukrů, tuků, bílkovin
  • diabetik se musí pravidelně stravovat
  • diabetik se musí naučit vážit potraviny
  • všechny potraviny obsahující řepný cukr, třtinový cukr a glukózu jsou zakázány

Foto © photocrew - Fotolia.com




Diskuse k článku Zásady stravování při cukrovce

komentárov

Powered by Facebook Comments

Podobné články


Diskuse k článku Zásady stravování při cukrovce