Často přehlíženy a zapomenuty pšeničné klíčky nás mohou po hektickém období, plném stresu a nezdravé stravy rychle postavit na nohy a uvést náš organismus zpět do rovnováhy. Navzdory svým kladným vlastnostem jsou stále nedoceněné a jen pomalu se dostávají do povědomí. Pšeničné klíčky jsou nejbohatší částí zrna, plnou živin. Klíček je vlastně zárodek nové rostliny. V něm se nacházejí vitaminy skupiny B a E.
Nutriční složení pšeničných klíčků
Jedna porce klíčků (100 gramů, asi 10 polévkových lžic) obsahuje denní dávku vlákniny, vitamínů B1 a vitamínu E. Preventivně se doporučuje konzumovat 2 až 4 lžíce pšeničných klíčků ke snídani.
Vláknina pomáhá snižovat riziko infarktu, odplavuje z těla toxiny, snižuje riziko vzniku rakoviny tlustého střeva a předchází anomáliím v trávení.
Vitaminy skupiny B jsou nutné pro správnou činnost nervové soustavy, srdce a látkové přeměny. Vitamin E je silný přírodní antioxidant, který zpomaluje stárnutí pokožky a zásobuje buňky kyslíkem . Zabraňuje oxidaci tuků, čímž působí preventivně proti ateroskleróze a rakovině . Pomáhá udržovat tělesnou svěžest a snižovat únavu.
Klíčky obsahují i oktakosanol, který zvyšuje fyzickou výkonnost a odolnost vůči únavě. Dále obsahují hořčík, který odstraňuje úzkost a nervozitu, fosfor, železo, vápník, zinek, draslík , mangan a selen. Významným prvkem, který obsahují pšeničné klíčky, je lecitin, který se stará o elasticitu buněk a zdravou pokožku.
Klíčky můžeme bojovat proti neplodnosti, nespavosti, cukrovce, poruchám imunity, podrážděnosti, poruchám nervové soustavy, různým druhům rakoviny a nemocem srdce. Klíčky se doporučují zejména při problémech s trávením a špatnou činností střev.
Použití pšeničných klíčků
Klíčky mají problém s trvanlivostí. Snadno a rychle Zežloutne a ztratí své přirozeně prospěšné látky. V obchodech je třeba se vyhýbat žlutým klíčkem. Žloutnutí je výsledkem působení olejů v klíčcích se vzduchem.
Nejvhodnějším časem pro konzumaci klíčků je snídaně. Posilující a povzbuzující účinky klíčků se tak mohou uvolňovat po celý den. Nejlepší je konzumovat je bez úpravy jako zahuštění do jogurtů, nebo je jednoduše polít mlékem jako cereálie.
Ilustrační foto: Fotolia.com
Diskuse k článku Zažeňte stres pšeničnými klíčky
Powered by Facebook Comments