Potraviny pro zdraví
Všechny potraviny rostlinného původu jsou nepostradatelné pro zdraví. Tyto superpotraviny obsahují jedinečné fytochemikálie, které spolupracují v boji proti různým nemocem.
Které potraviny jsou pro nás zdravé? Které z nich bychom měli jíst co nejvíce a předcházely tak různým nemocem?
Brokolice, zelí a kapusta
Látky obsažené v této brukvovitých zelenině stimulují játra k třepení pesticidů a dalších karcinogenů. U lidí s vysokým rizikem vzniku rakoviny tlustého střeva se zdá, že toto riziko při jejich konzumaci je podstatně nižší.
Mrkev a mango
Alfa a beta karoteny v této oranžové zelenině a ovoci hrají roli v prevenci rakoviny, především plic, jícnu a žaludku.
Citrusové plody, červená jablka a sladké brambory
Tyto všechny plody obsahují v sobě známé flavonoidy. Flavonoidy se také nacházejí v červeném víně a jsou známé v prevenci rakoviny.
Česnek a cibule
Tato skupina včetně pórku, pažitky a jarní cibulky je bohatá na látky, které pomáhají snižovat vysoký krevní tlak, také v prevenci proti rakovině žaludku a zažívacího traktu.
Červený grapefruit, červená paprika a rajčata
Fytochemikálie lykopen je z těchto potravin dostupná po jejich uvaření. Hlavně rajčatový protlak a kečup jsou nejlepší zdroje této fytochemikálie. Konzumace lykopenu pomáhá při prevenci rakoviny plic a prostaty.
Červené hrozny, borůvky a jahody
Anthokyany , které se nacházejí v těchto potravinách jim dávají jejich charakteristickou červenou barvu a mohou pomoci při onemocněních srdce tak, že brání vzniku krevních sraženin. Antokyanového zbarvení brzdí také růstu nádoru.
Špenát, zelený kapusta a avokádo
Lutein přítomen v této zelenině a ovoci snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění a mrtvice.
Foto © Unclesam - Fotolia.com
Diskuse k článku Zdravé superpotraviny
Powered by Facebook Comments