Křen se tradičně využívá v kuchyni pro svoji ostrou a pikantní příchuť, která se výborně hodí na dochucení jídel. Křen má však kromě typické křenové chuti i množství zdraví prospěšných výhod pro organismus.
Nutriční hodnota křenu
Jedna polévková lžíce křenu obsahuje přibližně 7 kalorií a 0,1 g tuku. Křen obsahuje přibližně 0,18 g bílkovin, obsah sacharidů je přibližně 1,69 ga vlákniny 0,5 g. Velikost této porce obsahuje také 3,7 mg vitaminu C, 9 mg kyseliny listové, 5 mg fosforu, 8 mg vápníku, 37 mg draslíku a 4 mg hořčíku.
Křen a rakovina
Studie provedená na Univerzitě v Illinois v roce 2005 dospěla k závěru, že křen může pomoci při boji s několika druhy rakoviny. Je tomu tak, protože křen obsahuje významné množství glukosinolátů. A právě glukosinoláty zvyšují schopnost detoxikovat játra od karcinomů. Také mohou potlačit růst již existujících rakovinných nádorů. Glukosinoláty lze nalézt také v brokolici, ne však v takové koncentraci jako v křenu.
Uvolnění dutin křenem
Konzumace křenu nebo křenové omáčky výrazně pomáhá při ucpaných dutinách a také se zmírňují příznaky sinusitidy. Pokud máte problém s ucpanými dutinami, přidejte do jídelníčku křen. Vícekrát za den si dejte jednu čajovou lžičku křenu, čímž si zmírníte příznaky ucpaných dutin. Třeba si však dát pozor na ostrost křenu, kdy se vám po konzumaci mohou nahrnout slzy do očí a také se spustit rýma. Je tomu tak, protože se dutiny čistí.
Křen a infekce močových cest
Při léčbě infekcí močových cest se jako podpůrná léčba může konzumovat křen. Křen přispívá k rychlejšímu vylučování moči a tím i vyplavování infekce.
A co vy, máte rádi křen a znáte zdravé recepty, ve kterých jej používáte? Podělte se o ně v diskuzi pod článkem, děkujeme!
Diskuse k článku Zdravotní výhody konzumace křenu
Powered by Facebook Comments