Antioxidanty
Antioxidanty jsou látky, které vychytávají volné radikály. Volné radikály mohou poškodit zdravé buňky a narušit jejich strukturu.
Zdroje antioxidantů
Antioxidanty se nacházejí zejména v ovoci a zelenině. Nacházejí se také v jiných potravinách, včetně ořechů, obilovin, masa, v některých druzích drůbeže a v rybách. Níže uvedený seznam popisuje zdroje antioxidantů.
Beta - karoten
Nachází se v mnoha potravinách, které jsou oranžové barvy. Patří sem sladké brambory, mrkev, dýně, meruňky a mango. Beta - karoten je přítomen také v listové zelenině - špenát, kapusta, zelená listová zelenina.
Lutein
Lutein je antioxidant, který je bohatě zastoupen v listové zelenině, ve špenátu a kely. Lutein je spojován s pozitivním účinkem na oči.
Lykopen
Lykopen je antioxidant, který se nachází v rajčatech, vodním melounu, meruňkách, růžovém grepu, v pomerančích a dalších potravinách.
Selen
Selen je součástí antioxidačních enzymů. Hlavní potravinové zdroje selenu jsou potraviny rostlinného původu, jako je rýže, pšenice. Množství selenu v půdě, které je rozdílné v jednotlivých regionech, určuje množství selenu v potravinách pěstovaných v dané zemi.
Vitamín A
Potraviny bohaté na vitamin A jsou játra, sladké brambory, mrkev, mléko, žloutky a sýr mozarella.
Vitamin C
Vitamin C lze nalézt ve vysokém množství v mnoha druzích ovoce a zeleniny, v obilí, hovězím mase, drůbeži av rybách.
Vitamín E
Bohaté zdroje vitamínu E jsou mandle, oleje, pšeničné klíčky, kukuřice, sója, ořechy, brokolice a jiné.
Foto © pressmaster - Fotolia.com
Diskuse k článku Zdroje antioxidantů
Powered by Facebook Comments