Zdroje antioxidantů

4 května, 2012 0 komentářů Sdílet Vidění:  3718
zdroje antioxidantov

Antioxidanty

Antioxidanty jsou látky, které vychytávají volné radikály. Volné radikály mohou poškodit zdravé buňky a narušit jejich strukturu.

Zdroje antioxidantů

Antioxidanty se nacházejí zejména v ovoci a zelenině. Nacházejí se také v jiných potravinách, včetně ořechů, obilovin, masa, v některých druzích drůbeže a v rybách. Níže uvedený seznam popisuje zdroje antioxidantů.

Beta - karoten

Nachází se v mnoha potravinách, které jsou oranžové barvy. Patří sem sladké brambory, mrkev, dýně, meruňky a mango. Beta - karoten je přítomen také v listové zelenině - špenát, kapusta, zelená listová zelenina.

Lutein

Lutein je antioxidant, který je bohatě zastoupen v listové zelenině, ve špenátu a kely. Lutein je spojován s pozitivním účinkem na oči.

Lykopen

Lykopen je antioxidant, který se nachází v rajčatech, vodním melounu, meruňkách, růžovém grepu, v pomerančích a dalších potravinách.

Selen

Selen je součástí antioxidačních enzymů. Hlavní potravinové zdroje selenu jsou potraviny rostlinného původu, jako je rýže, pšenice. Množství selenu v půdě, které je rozdílné v jednotlivých regionech, určuje množství selenu v potravinách pěstovaných v dané zemi.

Vitamín A

Potraviny bohaté na vitamin A jsou játra, sladké brambory, mrkev, mléko, žloutky a sýr mozarella.

Vitamin C

Vitamin C lze nalézt ve vysokém množství v mnoha druzích ovoce a zeleniny, v obilí, hovězím mase, drůbeži av rybách.

Vitamín E

Bohaté zdroje vitamínu E jsou mandle, oleje, pšeničné klíčky, kukuřice, sója, ořechy, brokolice a jiné.

Foto © pressmaster - Fotolia.com




Diskuse k článku Zdroje antioxidantů

komentárov

Powered by Facebook Comments

Podobné články


Diskuse k článku Zdroje antioxidantů