Zimní detoxikace organismu pomocí 12 potravin

5 ledna, 2014 0 komentářů Sdílet Vidění:  4810
zázvor

Pořídit si potraviny, které podporují detoxikaci jsou prvním krokem v zimní detoxikaci. Jde zejména o sezónní potraviny, které jsou vypěstované v naší zeměpisné šířce. Potraviny pěstované v ročním období, ve kterém se sklízejí, obsahují největší množství živin a pokud jsou produkované místně, a nepodléhají zdlouhavému exportování do jiných zemí, tyto živiny neztratí.

Níže uvádíme potraviny, které podporují detoxikaci organismu, jsou snadno dostupné i v zimním období a poskytují antioxidanty nezbytné pro ochranu proti škodlivým látkám a volným radikálům.

Kapustové listy

Kapustové listy mají vysoké antioxidační vlastnosti, obsahují vitamin A, C, E a vitaminy skupiny B a mnoho minerálů potřebných pro detoxikaci, jako například mangan a hořčík.

Česnek

Sirné sloučeniny česneku dodávají štiplavou chuť a vůni, ale kromě toho má česnek mnoho léčebných účinků - protizánětlivé, antioxidační, antibakteriální a protivirové.

Mandle

Ve skutečnosti to nejsou ořechy, mandle je semeno plodu mandlového stromu. Mají bohaté zastoupení vitamínu E, manganu a hořčíku.

Květák

Je výjimečný díky jeho protirakovinným účinkem. Obsahuje glukosinoláty, které aktivují detoxikační enzymy, stejně i antioxidanty a živiny obsahující síru, které zvyšují detoxikační výkonnost v těle.

Zázvor, kurkuma, kmín, pepř, fenykl

Tyto koření hrají důležitou roli v detoxikaci jako silné protizánětlivé a imunitní "posilovače". V kombinaci s jinými detoxikačními potravinami poskytují vysokou výživovou hodnotu.

Čočka

Čočka obsahuje rozpustnou i nerozpustnou vlákninu, která je ideální pro stabilizaci hladiny cukru v krvi a pomáhá střevům při detoxikaci.

Kadeřávek

Je skutečně výjimečná potravina obsahující množství detoxikačních a výživných látek. Má protizánětlivé, protirakovinné a antioxidační účinky a příznivě působí při kardiovaskulárních onemocněních.

Řepa

Řepa je jedinečným zdrojem fytonutrientů nazývaných betanin. Má silné antioxidační, protizánětlivé a detoxikační účinky.

Cibule

Nesnažte se odstranit hrubou vrstvu slupky, protože obsahuje fytonutrienty. Důležité flavonoidy obsažené v cibuli jsou soustředěny především ve vnějších vrstvách. Obsahuje množství vitamínu C, mangan, vitamíny B6 a B9 a draslík.

Citron a limetka

Jsou bohaté na vitamín C. Tyto citrusové plody obsahují unikátní flavonoidní látky, které mají silné antioxidační a protirakovinné účinky.

Zelí

V zimním období dosahuje zelí nejvyšší antioxidační vlastnosti. Zároveň má účinné protirakovinné a protizánětlivé účinky. Obsahuje vysokou dávku vitamínů C a A. Obsah polyfenolů se liší v závislosti na odrůdě, jakou konzumujete. Doporučujeme smíchat červenou, Savoy a různé odrůdy zelené zelí.

Jablka

Jedno jablko denně vám zaručí, že nebudete muset navštívit svého lékaře. A není divu ! Toto ovoce obsahuje jedno z nejbohatších uskupení fytonutrientů a antioxidantů. Jsou důležité kvůli vysokému obsahu vlákniny a vitaminu C. Jeho výhody zasahují daleko za rámec detoxikace.




Diskuse k článku Zimní detoxikace organismu pomocí 12 potravin

komentárov

Powered by Facebook Comments

Podobné články


Diskuse k článku Zimní detoxikace organismu pomocí 12 potravin